Press

Pressfrågor hänvisas till respektive grupp – se menyn i vänsterspalt.

ETC – 13 maj 2014
Linje 17: ”Dags att Polisen tar ansvar för sitt misslyckande i Kärrtorp”
”Polisens misslyckande i Kärrtorp är ännu ett i raden av ödesdigra missbedömningar och bagatelliseranden av organiserade fascisters systematiska våld i Sverige idag, skriver företrädare för den antirasistiska organisationen Linje 17 mot rasism.”

Mitt i – 21 april 2014
Upproret gror i Söderort
”Söderort sjuder av engagemang. Mängder av människor har på senare år bildat nätverk som kämpar för allt från allmännyttans bevarande till minskat oljeoberoende.”

Sesam – 28 mars 2014
”Skratt är också motstånd”
”Turteaterns personal målar över det nazistiska klottret med något kul som folk kan skratta åt istället.”

Ergo – 10 mars 2014
Vill ha aktivitetshus i Flogsta
”Han drar paralleller till närverket linje 17 och den stadsdelsorganisering som han menar sker i Stockholmsförorterna.”

Dagens Arena – 28 feb 2014
När vi grannar fick nog
”I dag börjar Kärrtorp-rättegången. Läs en rapport från magasinet Arena om hur en grannfika ledde till den rekordstora manifestationen mot rasism.”

Arbetaren – 21 feb 2014
Lägret i Högdalen jämnat med marken
”Men Sara Hedberg från Solidaritet för 17, som engagerat sig till stöd för migranterna ser inte vräkning som varken human eller som någon lösning.”

Studenter mot rasism – 18 feb 2014
Hur kan vi stoppa rasismen? Lärdomar av Kärrtorp
”VI I LINJE 17 mot Rasism har hela tiden varit tydliga med att detta är ett boendeinitiativ och att det måste förbli en lokal gräsrotsrörelse. Det var viktigare att elever från Kärrtorps gymnasium fick tala om sina erfarenheter än att Mona Sahlin skulle få breda ut sig med sitt uppifrånperspektiv.”

Miljömagasinet – 14 feb 2014
Linje 17:s arbete inspirerar
”I efterdyningarna av dubbelmanifestationen mot rasism i Kärrtorp i december bjöd Linje 17 mot rasism, Teater Reflex & Turteatern i lördags in till en dag fylld av seminarier och workshops, dans och musik. Målet var att gemensamt hitta flera former för lokal organisering och fortsatt antifascistiskt arbete.”

Expressen TV – 8 feb 2014
Kärrtorp fortsätter kämpa mot rasism
”Nätverket Linje 17 anordnade dag med seminarier.”

Dagens Nyheter – 28 jan 2014
Ljusen tändes i Kärrtorp
”Trots isiga vindar värmde det i själen att se att så många människor kommit till ljusceremonin på torget i Kärrtorp på Förintelsens minnesdag på måndagskvällen för att hedra offren för den nazistiska förbrytelsen mot mänskligheten under andra världskriget.”

Dagens Nyheter – 25 jan 2014
Solidaritetsarbete i Bagarmossen
”För andra gången i vinter ordnade gruppen ”Solidaritet för 17” på lördagen en välbesökt loppmarknad i Bagarmossens kyrka tillsammans med och till förmån för ”hitresta och behövande personer som ofta omnämns som tiggare”, som en av eldsjälarna bakom initiativet, Sara Hedberg, uttrycker det.”

bagis.nu – 25 jan 2014
Har du en barnvagn över?
”Söndagen den 25/1 blir det en ny solidaritetsloppis i Bagarmossens kyrka, där hitresta européer och bagis/skarpnäcksbor arbetar tillsammans.”

Bagisbloggen – 20 jan 2014
Solidaritetsmarknad i Bagis
”Förra gången blev en stor framgång. Nu arrangerar Solidaritet för sjutton (Nätverket Linje 17 i samarbete med kyrkan i Bagarmossen) en ny upplaga av Soldaritetsmarknaden.”

Proletären – 15 jan 2014
”Vi låter oss inte skrämmas!”
”Med den stora demonstrationen innan jul gav Kärrtorpsborna rasister och nazister svar på tal.”

Dagens Samhälle – 15 jan 2014
Linje 17: Nazisterna kan sluta vara rädda för oss
”Bilden som Fryshusets chef Johan Oljeqvist sprider av de unga nazisterna stämmer inte på de personer som attackerade oss under demonstrationen i Kärrtorp. De var medlemmar i en öppet nazistisk kamporganisation som uttryckligen har våld som ideologi. Det är befängt att vi ska avstå från att manifestera mot våldsbrott för att förövarna kan känna sig exkluderade, replikerar en grupp företrädare för Linje 17 mot rasism.”

ETC – 15 jan 2014
Linje 17: ”Se naziklottret som organiserad politisk brottslighet”
”Klottrande nazister greps i Stockholmsförorten Kärrtorp. Nu måste rättsväsendet reagera med kraft och betrakta naziklottret som organiserad politisk brottslighet, inte som skadegörelse. De anser Terese i antirasistiska nätverket Linje 17.”

Radio Sweden P6 – 12 jan 2014
”Folk är stolta över att ha varit med i Kärrtorp”
”Bakom de båda demonstrationerna i Kärrtorp stod nätverket Linje 17 mot rasism.”

Stockholms Fria – 3 jan 2014
Nu blickar Kärrtorp framåt
”Det har gått två veckor sedan den stora manifestationen mot nazism och rasism på Kärrtorps IP, då upp emot 20 000 personer fyllde stadsdelens gator. Det blev en rejäl energiinjektion för södra linje 17.”

Feministiskt Perspektiv – 1 jan 2014
Det här är vi!
”Vilka är ni? Den frågan har initiativtagarna till demonstrationen i Kärrtorp den 15 december fått många gånger. Sandra Eriksson, en av företrädarna för nätverket Linje 17 besvarade frågan i sitt tal på den uppföljande manifestationen med över 16 000 deltagare. Feministiskt Perspektiv publicerar talet i sin helhet, som inspiration i den fortsatta kampen.”

December 2013
Antirasistiska demonstrationerna i Kärrtorp
Mediernas bevakning av de antirasistiska demonstrationerna som Linje 17 mot rasism arrangerade den 15:e och 22:a december i Kärrtorp har varit överväldigande och det är omöjligt att dokumentera allt. Men här finns ett urval av artiklar, video- och audiomaterial på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen, Metro, Expo, Arbetaren, Fria Tidningen, ETC, SVT och SR. Expressen har också samlat länkar till internationella medier.

Bagisbloggen – 18 dec 2013
Rapport från en lyckad solidaritetsmarknad i Bagarmossen
”I Bagarmossens centrum skedde något nytt och spännande: en solidaritetsmarknad för de hitrista som ofta kallas ”tiggare”.”

Motkraft – 10 feb 2013
Stockholm Declaration of Interdependence
”Det är dags vi formulerar vår egen Stockholmsvision. Som utgår från staden som vår levda plats, som en plats för gemenskap, som vår kollektiva arbetsplats. Där bostaden är en rättighet, de gemensamma nyttigheterna – som kollektivtrafik, sjukvård och tandvård – är avgiftsfria, där vinstintressena hålls borta från det offentliga, där sociala mötesplatser ses som en grundbult för demokratin.”

Stockholms Fria – 16 nov 2012
Sputnik hjälper de drabbade
”Reaktionen på branden i Skarpnäck kom inte bara från myndigheter och försäkringsbolag. I Skarpnäck finns också en lokal organisering kring nätverket Linje 17 och Sputnik.”

Dagens Nyheter – 3 nov 2012
Skänk pengar istället för kläder till de drabbade i Skarpnäck
”Uppropet från Sputnik mötesplats till människor att skänka kläder och andra saker till de drabbade har hörsammats över hövan. Den hyggligt stora lokalen på Fallskärmsgatan 22 svämmar över av gåvor från givmilda människor.”

P4 Radio Stockholm – 2 nov 2012
Insamling till förmån för de branddrabbade
”Nu öppnar föreningen Sputnik i Skarpnäck sin lokal Mötesplats Skarpnäck för att ta emot kläder, leksaker och hygienartiklar till förmån för de som nu står bostadslösa efter branden på Flyghamnsgatan i Skarpnäck igår.”

Motkraft – 23 oktober 2012
Stockholm: Rätt att bo – rapport från bostadsveckan
Nätverket Linje 17 var med på flera arrangemang.

fib: Kulturfront – juni/juli 2012
Lokalkamp: Lite snack och mycket verkstad
”För nätverket Linje 17 är handling viktigare än ord.”

Dagens Nyheter – 13 maj 2012
Familjefest mot bilväg genom skogen
”Några hundra människor strålade samman … Alla hade det gemensamt att de protesterade mot en planerad bilväg och husbebyggelse i Bagisskogen mellan Bagarmossen och Skarpnäck. Nätverket Linje 17 hade tagit initiativ till evenemanget.”

Arbetaren – 25 april 2012
Långsiktigt längs tunnelbanan
”Linje 17 är ett nätverk för alla som vill förändra världen, med start längs södra delen av Stockholmstunnelbanans Linje 17, från Skärmarbrink och ut till Skarpnäck.”

Arbetaren – 4 april 2012
Torpet i Orhem
Artikel om Kaffestugan Torpet i Orhem och Victoria Rixer, en av initiativtagare till Nätverket Linje 17.

Arbetaren – 4 april 2012
”Vi ska inte behöva stå i kö och vänta på tillåtelse”
Gerillaodling är sedan i höstas ett nytt ord för mig. Det är ett bra uttryck, ett skönt ord!”

Stockholms Fria – 30 mars 2012
Lyssna på förortsborna
”De borgerliga politikerna lever farligt. I rasande tempo monterar de ner förorterna, men i samma takt växer motståndet. Bara i Söderort finns idag aktiva nätverk längs linje 14, 17, 18 och 19. Nätverken agerar mot privatiseringar, ombildningar och utförsäljning av hyresrätter, simhallar och annat som tidigare tillhört alla.”

Dagens Nyheter – 24 mars 2012
Bagisskogen är ingen barriär mellan stadsdelarna
”Motståndet mot en tilltänkt bilväg och husbyggen i skogen mellan Skarpnäck och Bagarmossen är kompakt bland invånarna.  Över tusen namnunderskrifter har samlats in mot idén att exploatera den så kallade Bagisskogen.”

Stockholms Fria – 19 januari 2012
Stöd för Ockupationen av Husby träff
”Vi stöder Husbybornas ockupation av den hotade samlingslokalen Husby träff och deras krav på att politikerna ska respektera deras rätt till fungerande samhällsservice och medbestämmande i planeringen av områdets service, trafiklösningar och upprustning.”

Arbetaren – 11 januari 2012
Lokal organisering för det gemensamma
”I den pågående privatiseringsdebatten måste vi återkalla en gammal sanning: att konkreta exempel ofta är effektivare än snack. Om vi som står på det gemensammas sida vill ha något mer att ko mma med behövs det annat än fler intellektuella argument. Styrkan i konkreta exempel blir speciellt tydlig i lokala sammanhang”, skriver Gabriel Kuhn, aktiv i Nätverket Linje 17 i Stockholm.

Arbetaren Zenit – 21 december 2011
Stora grupper får negativa konsekvenser
Anna Stendin och Sara Hedberg från Ung för 17 skriver om problemen i förskolorna och initiativet Förskolevrålet.

Stockholms Fria – 10 december 2011
Söderorts gräsrötter växer
”Under hösten 2010 startades en rörelse i söderort. Längs med tunnelbanans linje 17 mot Skarpnäck organiserade sig boende i ett gräsrotsnätverk – ett ’paraply av olika initiativ’. Nätverket bildades bland annat för att agera på hemmaplan mot privatiseringar och utförsäljning av hyresrätter.”

Stir – 30 november 2011
Grassroots Football: Values, Examples, Potentials

”On the basis of the social values entailed in grassroots football, people around the world have established more sophisticated versions of the pick-up game variety […] Often, the motivation is to make use of football’s social values in the context of local community organizing and social work. One recent example is 17 SK, a community sports club founded in Stockholm in early 2011.”

Arbetaren Zenit – 12 oktober 2011
Att organisera sig där man bor
”Det pratas ibland om värdet av att organisera sig i sitt bostadsområde. Några som har gjort detta, inte bara i ett enskilt bostadsområde utan längst med en hel förortslinje i Stockholm, är Nätverket linje 17. Här berättar en av initiativtagarna om vad man gör och varför nätverket startades upp.”

ABC nyheterna Stockholm – 25 september 2011
Stockholms första matpark invigd
”I Stockholm har stadens första matpark invigts i Skarpnäck. Indianparken i Skarpnäck i södra Stockholm var förut en tråkig gräsmatta som mest användes som hundrastgård. Nu är parken betydligt mer matnyttig sen föreningen Folkodlarna tog över och skapade Stockholms första matpark. Folkodlarna ingår i Nätverket Linje 17.”

Skarpnäcksbloggen – 25 maj 2011
Äntligen rör det sig på Skarpnäcks Allé
”Här är en liten rapport från oss, Svante och Rasmus som från Nätverket Öppna Skarpnäck/Nätverket Linje 17 för sjutton idag varit på möte med Trafikkontoret.”

Yelah – 20 maj 2011
Gemenskap, for sjutton
”Vad individuella deltagare i Nätverket Linje 17 prioriterar ser olika ut. Vissa vill framför allt bidra till en hållbar utveckling, somliga till icke-kommersiella mötesplatser och andra till kollektiva arbetsprocesser. En princip nämns dock av de flesta, och det är ’lokal organisering’; alltså vikten av att engagemang och social förändring startar i folks bostadsområden med utgångspunkt i lokala behov. Det är hur en gräsrotsrörelse växer fram.”

Dagens Nyheter – 7 maj 2011
Parad för bilfritt på Skarpnäcks Allé
”Skarpnäcksparaden som arrangerades av nätverken ’Öppna Skarpnäck’ och ’Linje 17-för sjutton’ genomfördes för tredje året i rad… Till tonerna av dragspel och allehanda hemmagjorda instrument tågade ett hundratal människor Skarpnäcks Allé fram i vårsolen på lördagen. Det karnevalslika följet tågade för en bättre närmiljö…”

Neues Deutschland – 7 maj 2011
Netzwerk mit eigenem Garten
”In Stockholmer Vororten engagieren sich Bewohner für nachhaltige Entwicklung und soziale Gerechtigkeit” – ”Nätverk med egen trädgård. I Stockholms förorter engagerar sig bosatta för en hållbar utveckling och social rättvisa”. Läs om Folkodlarna och Nätverket Linje 17 i den tyska tidningen Neues Deutschland.

Stockholms Fria – 5 februari 2011
Lokal organisering för ett bättre samhälle
”Hur ska vi möta tidens hot mot ett solidariskt samhälle? En väg är genom att organisera oss lokalt, skriver Gabriel Kuhn, aktiv i Nätverket linje 17, som för samman människor från Skärmarbrink till Skarpnäck.”

Stockholm City – 6 december 2010
Grön kamp längs gröna linjen
”Sociala, miljömedvetna och föreningsaktiva. Så ser Norra Djurgårdsstadens framtida idealinvånare ut. Men de medborgarna finns redan – i förorten. Linje 17 heter nätverket som involverar folk längs gröna linjen – från Skärmarbrink till Skarpnäck.”

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook