Gemensamt för 17

Gemensamt för 17 är en arbetsgrupp som arbetar mot privata vinstintressen i det offentliga, utförsäljningarna, ombildningarna och andra former av plundringar av den gemensamma välfärden i Skarpnäck. Istället vill vi se mer brukarmakt, medborgarinflytande, gemensamma ickekommersiella projekt och egna självkontrollerade mötesplatser.

Just nu: Upprop mot utförsäljningarna av hyresrätter i Kärrtorp och Bredäng på Facebook och namninsamling.se. Skriv på och sprid om du inte vill att Svenska bostäders lägenheter ska säljas till privata fastighetsbolag.

Under våren 2011 anordnade gruppen föredragsserien GEMENSAMT FÖR 17.

EN SKOLA FÖR ALLA? 24 februari 2011, kl 18.00
Är du lönsam lille vän?
Hur mår de svenska skolorna? Hur har eleverna påverkats av uppdelningen i friskolor och offentliga skolor. Vad händer när vinstintressen kommer in i utbildningsväsenet. Och vad kan vi göra för att motverka att segregationen och kunskapsklyftorna ökar i skolorna.
Johan Frick, Dagens Konflikt, fd utbildningspolitisk sekreterare på Sveriges Elevråds Centralorganisation – SECO samt Fredrik Samuelsson, rektor, drev tidigare nätverket Stockholm ej till Salu.
Är du könsam lille vän?
Vad är normkritisk pedagogik? En presentation av normkritik och normbrytande strategier för skolan och förskolan i Skarpnäck.
Anna Stendin från arbetsgruppen för Förskola/skola inom nätverket Linje17 presenterar sitt arbete
Plats: Biograf Reflexen, Kärrtorp

DU SKÖNA NYA HEM – HYRESRÄTT OCH BOSTADSFEL 10 mars 2011, kl 18.00
Kent Werne, författaren till boken Du sköna nya hem, berättar om urförsäljningarna av allmännyttan. Hur kan hyresrätter reas bort och ombildas till bostadsrätter? Varför har Stockholm bostadsbrist? Nätverket Sälj inte Bagis berättar om hur de arbetat för att försvara hyresrätterna i Bagarmossen.
Plats: Bagarmossens bibliotek

FRITT FALL FÖR FATTIGA – VAD ÄR DET SOM HÄNDER MED VÄLFÄRDEN OCH DET YTTERSTA SKYDDSNÄTET? 24 mars 2011, kl 18.00
Karin Rågsjö, vice ordförande i Arbetsmarknadsnämnden och ledamot i kommunfullmäktige, berättar om den nya socialpolitiken och nedskärningar inom socialtjänsten i Stockholms stad. My Johansson, socionom, pratar om fattigdom och det yttersta skyddsnätet utifrån ett brukarperspektiv.
Plats: Bagarmossens bibliotek

SJUKT LÖNSAMT – HUR VÅRDEN BLEV EN MILJARDVINSTINDUSTRI 14 april 2011, kl 18.00
Peter Lorentzon från nätverket Gemensam välfärd och Saime Bilici, fackförande för SKTF Farsta-Skarpnäck, berättar om privatiseringen av vården och vårdbolagens vinster. Hur gör vårdbolagen vinst? Vilka äger riskkapitalbolagen? En ny arena för bolagen är kommunernas boenden för äldre och funktionshindrade. Det har kallats en valfrihetsreform men i stadsdelen Skarpnäck drivs majoriteten av vården av riskkapitalbolaget Attendo care.
Plats: Bagarmossens bibliotek

2 reaktioner på ”Gemensamt för 17”

  1. Hej för sjutton!

    Jag bor i hyresrätt Kärrtorp och för en dryg vecka sedan fick jag ett brev från Svenska Bostäder där man meddelar att vår fastighet ska säljas till det privata bolaget Primula. Stockholms kommunalfullmäktige kommer (troligtvis) fatta beslutet senare i sommar. Jag undrar om fler i Kärrtorp/Bagis/Skarpnäck har fått brevet, och om det är någon som har dragit igång alt. vill dra igång en protestlista? Och kanske ordna en demonstration mot planera? Det är inte för sent att protestera. Kanske kan det hela stoppas?

    Kontakta mig om ni har mer info om detta, alt. vill starta någon sorts protest mot planerna.

    erikregnstrom@hotmail.com

    1. Protestaktioner är på g! Vi har satt upp listor för namninsamlingar i alla portar. Under veckan kommer en namninsamling riktad mot allmänheten att sjösättas på Facebook och på http://www.namninsamling.se. Fler aktioner är på gång! Håll utkik på Facebook-sidan Rädda Hyresrätten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook