Ny demonstration på söndag, kl. 12, i Kärrtorp!

karrtorp22

Linje 17 för mångfald, mot rasism och fascism!

Flera hundra samlades i söndags i duggregnet i Kärrtorp till en brokig och bred demonstration mot fascism och rasism. Mångfalden på demonstranterna var i sig en tydlig indikation på vad vi demonstrerade för: ett samhälle öppet för alla.

Attacken var våldsam, oprovocerad och urskiljningslös
Demonstrationen hade inte pågått länge innan den anfölls av ett trettiotal nazister som kastade flaskor, stenar och knallskott rätt in i folksamlingen. Trots tidiga indikationer på en möjlig förestående attack hade inte polisen tillräcklig beredskap eller tillräckligt med poliser på plats. Därmed utsattes människorna på torget liksom de få närvarande poliserna för en stor fara. Men nazisterna mötte på motstånd och pressades sakta tillbaka, gata för gata, ut i skogen.

Många vuxna och barn blev rädda för det hat som mötte oss där på torget. På flera skolor avsattes i måndags tid för barnen som varit med att prata om och bearbeta det de upplevt. När nazistklottret återvänt till Kärrtorps gator är det flera som känner obehag och helst undviker att gå på dem när mörkret faller.

Statsminister Reinfeldt uttalade sig i måndags och tyckte det var allvarligt när våldet får spridning och hotar tredje part. Det är allvarligt, fascisterna är ett konkret hot mot alla de människor som de utser till sina fiender. Antifascister är alla vi som värnar om ett samhälle som bygger på mänsklighet och mångfald. Vad kan det finnas för tredje part när vi berörs direkt?

Vi lever här, alla vi. Det här är allas vårt torg, allas våra gator, allas vår förort. Vi ska inte behöva se oss om över axeln eller undvika vissa områden. Vi har inget annat val än att tillsammans med våra grannar, vänner och familjer skapa områden som åter är trygga och öppna för alla.

Responsen och stödet är överväldigande
Hundratals människor har skrivit upp sig för fortsatt antirasistiskt arbete i våra områden, har hört av sig och erbjudit stöd, kraft och engagemang. Under veckan hålls demonstrationer på flera håll i landet, i Eskilstuna, Malmö, … Det värmer! Det visar vilken enorm kraft som finns i gemenskap. Och det stärker oss i vår beslutsamhet.

Kärrtorp, precis som alla våra områden, ska vara en nazifri förort!

Så på söndag, samma tid, samma plats, samlas vi igen till en bred demonstration för mångfald mot fascism. Men mer än så: Vi samlas för att läka våra sår, för att stärka varandra, för att även i fortsättningen våga ta ställning. Vi samlas för att fira att vi driver tillbaka stridsberedda fascister när vi står tillsammans och beslutsamma, vi firar mångfaldens seger över enfalden!

/Linje 17 mot rasism

6 reaktioner på ”Ny demonstration på söndag, kl. 12, i Kärrtorp!”

 1. Jag är i en annan del av Sverige på söndag. Annars skulle jag ha kommit för att stå med er.

  Gott Nytt År:-)

 2. Förhinder denna söndag men är med andra ggr, skrev inte upp mig i tumultet, kan det ordnas så här? Tack!

 3. Tankar från en förälder som kom dit precis efter tumultet i söndags:

  Ett så viktigt och lokalt uppkommet initiativ ville jag och min familj stödja. Eftersom vi var 25 minuter sena missade vi (tack och lov) attacken, men upplevde glassplittret, förvirringen, rädslan och återsamlingen.

  Vi såg den breda, blandade skara medmänniskor som hade samlats för att visa att i vår stad är alla människor lika mycket värda, och vi tyckte det var vackert att se.

  Men, vi kände inte oss bekväma med riktigt allt som uttrycktes under manifestationen, på skyltar och i talkörer. Det kändes inte bra att försöka förklara för sin 5-årige vad ”krossa nazismen” betyder, än mindre att haka på talkörerna. Speciellt inte efter att flaskor just krossats omkring en i en våldsam attack. Då blir det extra tydligt att retorik som denna – som lånar en våldsam retorik från det den egentligen försöker motverka är fel väg att gå. Man kan visa att man står upp för allas lika värde ändå. Ganska effektfullt är att använda sig av tystnad, eller bara musik istället.

 4. Tyvärr bor jag i en annan del av landet, men jag stödjer er i kampen mot nazism och allt det som gör skillnad på oss som bor i detta land.
  Stå på er och vik inte undan för nazismens full tryne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *