Efter branden: Stora behov och stort stöd

Mer än en månad har gått sedan den våldsamma branden i ett flerfamiljshus i Skarpnäck lämnade 200 människor hemlösa. Omkring femton av de 63 berörda hushållen saknade hemförsäkring. Vad har hänt sedan dess?

– Det är så mycket som är förstört. Väldigt många minnen, säger Nino Boumediene till Mitti medan han går runt i resterna av det som var hans hem.

– Jag kommer att behöva spara pengar under en väldigt lång tid för att ha råd med nya möbler, konstaterar han. För som flera av hans grannar saknade han hemförsäkring och får därför ingen som helst ersättning.

För sådana är reglerna, oavsett hur en brand har uppstått är det alltid hyresgästens egen hemförsäkring som ska täcka det som blir förstört i lägenheten medan hyresvärdens försäkring täcker skador på själva fastigheten.

Gemenskap och ömsesidig hjälp

DSC_0330

På informationsmötet som sammankallades av räddningsledningen, Soc och Stockholmshem i folkhögskolans lokaler på branddagens eftermiddag utlyste Sputnik mötesplats en insamling för de branddrabbade. Dagen efter svämmade mötesplatsen över av spontan solidaritet. Kläder, husgeråd, leksaker, pengar, mat, kraft, engagemang, medmänsklighet – människor har lagt mycket tid och energi på att möta upp grannar med olika behov i en utsatt situation.

– Aktivisterna i Skarpnäck arbetar mycket hårt, och de gör praktisk skillnad för sina grannar. Dels i vardagen, med sin mötesplats, men de har även bevisat att de mäktar med att kliva fram när en katastrof slår hårt mot en arbetarstadsdel i ett samhälle med ett välfärdssystem i förfall, skriver Daniel Wiklander i Att vara samhället.

Förutsättningarna för att den handfasta hjälpen kunde komma igång direkt var två: I Skarpnäck finns en vana av självorganisering och nätverkande och där finns en lokal – Sputnik. Det innebar en grund att bygga på och en plats att utgå ifrån för att snabbt organisera det praktiska arbetet, samla resurser, sprida information och styra upp arbetsscheman. Var för sig visade sig delarna sig vara värdefulla, sammantaget var de ovärderliga.

För alla som engagerat sig i stödverksamheten har det varit intensiva och många gånger krävande veckor. Men erfarenheten av att folk när det gäller ställer upp för varandra är något att luta sig emot och sedan bygga vidare på.

Och det finns mycket att göra, många står utan möbler och utan ersättning mitt i vintern. Här följer några sätt du kan bidra på.

Avslutande loppis och fortsatt stödarbete

megaloppis web

Storloppis på Laika: Rejält sänkta priser på allt i helgen! Öppet lördag 15/12 och söndag 16/12 kl 12-16. Fredag kl 16-18 är det också öppet men med samma priser som nu. Vi stänger Laika och vill bli av med så mycket som möjligt innan. Kom och fynda, tillsammans tömmer vi lokalen! Skarpnäcks allé 52 (brevid Filmkedjan)

Möbler att skänka: Du kan skriva upp det på Laika under helgen eller på Sputnik senare så försöker vi förmedla det vid behov. I övrigt har vi inlämningsstopp på kläder och grejer.

Bidra ekonomiskt: Skicka ett sms till 72550 (”sputnik 50″, ”sputnik 100″, ”sputnik 200″) för att skänka motsvarande summa.

Kolla in på Sputnik på Fallskärmsgatan 22, Sputnik, på facebook 17 eller facebook Sputnik lite då och då för att se om det är något särskilt du kan göra.

Sprid gärna ordet om det fortsatta stödarbetet i ditt kvarter eller på jobbet, det finns alltid någon som kan bidra med något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *