Skarpnäck + solidaritet = sant

Torsdag 1 november utbröt en eld på fjärde våningen i ett flerfamiljshus i Skarpnäck och spred sig via vinden och taket till de intilliggande portarna i samma huslänga. Släckningsarbetet tog tid, försvårat av en stark vind och branden rasade okontrollerbart i fem timmar enligt brandchefen på plats. Totalt blev 200 människor av med sina hem, 63 hushåll, varav kanske så många som femton saknar hemförsäkring.

Sputnik mötesplats drog samma dag igång en kläd- och pengainsamling till människorna som drabbats av branden. Och det tog inte många timmar innan Sputnik fick signalera Inlämningsstopp – då täckte klädpåsarna golven och fyllde upp alla utrymmen i lokalen. Sedan dess har Sputnik haft öppet dagligen för de som drabbats av branden, frivilliga har mött upp, sorterat kläder, kokat kaffe, lagat mat, bakat bröd och skickat ut efterlysningar på mer specifika önskemål som fotbollsskor storlek 37, tolkar som kan benghali, utrustning för att kunna behandla allvarliga sjukdomar eller batterier till hörapparater.

– De första dagarna handlade mest om att lyssna, trösta, krama och täcka absolut akuta behov, som att leta fram kläder åt små barn, som inte hade något på sig när byggnaden evakuerades eftersom att många låg och sov och fick fly för sina liv, efterlysa vagnar åt föräldrar som gått runt och burit på sina barn, se till att traumatiserade människor fått mat i sig, leta tolkar, hjälpa folk att förstå var dom kan få hjälp osv, berättar Linda som är med och driver Sputnik.

Nu har Sputnik öppnat upp en tillfällig lokal – Laika – på Skarpnäcks allé 52 (brevid Filmkedjan, snett emot Kulturhuset). Där kan de som drabbats av branden gå igenom de färdigsorterade kläderna, skriva upp efterlysningar på saker de behöver, möta upp grannar som befinner sig i samma situation men som nu är utspridda över stan.

– För varje familj utan hemförsäkring gör socialen en individuell prövning. Eftersom att branden ägde rum precis innan långhelgen så är det först sedan i måndags som människor har haft möjlighet att få sina situationer prövade, säger Linda. Nu börjar ett annat slags arbete, några få börjar få tillfälliga lägenheter att bo i tills de kan flytta tillbaka, vilket kan ta upp till sex månader är det sagt. Att få ut pengar från sitt försäkringsbolag kan ta tid och olika försäkringsbolag agerar olika snabbt. För de människor som vet var de ska bo den närmsta tiden så börjar behoven bli tydliga. Att hålla vår verksamhet levande de kommande veckorna är otroligt viktigt, för många drabbade gör det hela skillnaden!

Behoven är stora men det är även vår vilja att ställa upp för våra grannar.

  • Du kan bidra ekonomiskt genom att skicka ett sms till 72550 (”sputnik 50″, ”sputnik 100″, ”sputnik 200″) för att skänka motsvarande summa. Eller ännu hellre, sätt in pengar på pg 580889-4. Märk inbetalningen ”branden”.
  • Du kan hjälpa till på plats med att sortera kläder, laga mat, möta upp folk.
  • Du kan be din lokala mataffär donera matvaror och hygienartiklar.
  • Du kan gå in på den fysiska lokalen Laika, på den här hemsidan (www.linje17.se), på facebook 17 eller facebook Sputnik lite då och då för att se om det är något särskilt som eftersöks. Sprid gärna ordet om insamlingen i ditt kvarter eller på jobbet, det finns alltid någon som kan bidra med något.

En reaktion på ”Skarpnäck + solidaritet = sant”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *